Échte Italiaanse pasta: een tipje van de sluier

Een echt Italiaans bord met pasta, hoe maak je dat nou? In Italië zijn er nogal wat regeltjes omtrent het eten en eetgedrag. Zo ook natuurlijk over hoe je nou een echt lekker pastagerecht op tafel zet. Ik licht een tipje van de sluier voor je op.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zelf pasta maken kost best wat tijd. Eerst het deeg maken, dan het deeg laten rusten om het daarna tot de gewenste pastavorm te verwerken. Daar heeft ook niet elke Italiaan iedere dag de tijd voor. Dit doe je dus lekker op een luie zondag. Als je dan extra veel pasta maakt, kun je het invriezen of laten drogen. Zo kun je later in de week ook nog van je pasta genieten.

En ja, Italianen kopen ook wel eens pasta uit een pakje! Wel is er in de supermarkt in Italië een hoop meer keuze uit verschillende pastavormen en diktes. Zo heb je altijd de perfecte soort pasta voor bij je saus.

pastavormen

Less is more

Ook een belangrijk onderdeel van een goed pastagerecht is natuurlijk de saus. Hierbij geldt eigenlijk de regel: less is more. De Italiaanse keuken is erg eenvoudig, zo ook wat betreft de saus bij je pasta. In Nederland is het vaak de gewoonte om alles in één gerecht te verwerken. Dus een rijk gevulde saus vol met groenten en vlees, zodat je meteen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen binnen hebt. Lekker toch? Zeker, maar niet Italiaans. In Italië werken ze veel met contorni, bijgerechten. Liever een salade bij de pasta om genoeg groenten te eten, dan een bord pasta dat druipt van de saus. De regel voor je saus is dan ook dat die niet te vol moet zitten, en net genoeg moet zijn om alle pasta te bedekken.

al ragu

Goed combineren

De combinatie van pastavorm, -dikte en de saus is erg belangrijk. Een traditionele pasta al ragù (in Nederland ook wel pasta bolognese genoemd) gaat het best samen met slierten, dus spaghetti of tagliatelle. Dat komt doordat er in deze saus gehakt en groenten in kleine blokjes zitten, die dus makkelijk meegedraaid kunnen worden op de vork. Om die reden eet je pasta carbonara ook het beste met spaghetti, want er zitten alleen kleine blokjes spek in. Ook een simpele pomodoro saus, alleen op basis van tomaat en kruiden, gaat goed samen met deze pastavormen.

Holle pastavormen, zoals penne en fusilli, gaan dan weer goed samen met sauzen waarin grotere stukken vlees, groente of vis zitten. De combinatie van pasta en saus kan dan namelijk makkelijk met een vork geprikt worden. Gevulde pasta, zoals ravioli, wordt meestal heel simpel bereid met salieboter of aglio e olio (knoflook en olijfolie), zodat de smaak van de vulling goed tot zijn recht kan komen.

ravioli

Meer weten over de Italiaanse keuken? Of benieuwd hoe je zelf pasta maakt? Neem dan zeker contact met mij op!

3 gedachtes over “Échte Italiaanse pasta: een tipje van de sluier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s