De Italiaanse menukaart

De Italiaanse menukaart kan erg verwarrend zijn. Antipasti, primi, secondi, contorni, … Wat is het allemaal precies en moet je écht al die gangen bestellen als je in een Italiaans restaurant zit?

Antipasti

De antipasti zijn de voorgerechten. Dit gaat van de bekende plank met Italiaanse kaas en worst tot carpaccio en soep. Andere bekende Italiaanse voorgerechten zijn prosciutto (ham) met meloen en bruschette (toast met een topping van tomaat-basilicum, olijvenpesto, etc.)

antipasto

Primi en secondi

Tot zover kom je er meestal wel uit, maar waarom staat er meestal na antipasti dan ‘primi piatti’ op de menukaart? Eerste gerechten? Zijn dat ook voorgerechten? En wat zijn dan de hoofdgerechten?

De primi en secondi roepen veel vragen op bij toeristen die niet bekend zijn met de Italiaanse menukaart. Het zit zo: de primi piatti zijn pastagerechten en de secondi piatti zijn vlees- en visgerechten. En ja, voor Italianen is het normaal om beide gerechten te bestellen, die samen één maaltijd vormen. In de meeste echte Italiaanse restaurants zijn de porties dan ook aangepast, zodat je het allemaal op kunt. Al zijn de porties pasta meestal toch zo groot, dat ik er vol van zit.

pasta bolognese

Dus waar ga je nou voor? Net zoals in Nederland is het niet verplicht om voor-, hoofd- én nagerecht te bestellen. Je kiest wat jij wil. Primi en secondi vormen dus wel samen het hoofdgerecht. Maar ook hierin maak je je eigen keuze. Let wel op dat de pasta’s in een echt Italiaans restaurant dus ook heel simpel zijn, omdat er nog een gerecht na komt. Verwacht dus geen hele gevulde saus. Een primo piatto en een secondo piatto bestellen is dus zeker aan te raden als je een complete maaltijd wilt. Als ik niet zo veel honger heb combineer ik ook wel eens een primo óf een secondo met een voorgerecht.

Contorni

Zeer belangrijk en zeker niet te vergeten: de contorni, oftewel bijgerechten. Bestel je vlees- of visgerechten in Nederland, dan zit daar vaak automatisch al een passende groente bij. In Italië is dit meestal niet het geval. Wil je graag groenten of aardappelen bij het gerecht? Dan zul je die dus apart moeten bestellen!

gegrilde groenten

Hoe zit het met Pizza?

Maar als je gewoon een pizza wilt eten? Pizza’s vallen niet onder de primi of secondi en staan vaak apart op de menukaart. Van een hele pizza zitten de meeste mensen dan ook al vol genoeg. Bestellen je tafelgenoten wel een primo en een secondo? Dan krijg je je pizza wanneer de primi piatti worden geserveerd.

pizza

Dolci

De desserts! Hmmm… Dit spreekt natuurlijk voor zich. Sluit je Italiaanse maaltijd af met een heerlijke tiramisù, een gelato of een stukje torta meringa (Italiaanse meringue taart). Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, want elke regio heeft zo zijn eigen specialiteiten!

tiramisu