Weekend tip: Een glaasje Italiaanse wijn

Afgelopen maanden heb ik me meer verdiept in wijn tijdens een cursus op SDEN-2 niveau. Daar deed ik deze week ook examen voor, en over 3 weken hoor ik of ik het heb gehaald! Ik heb in ieder geval een hoop geleerd, ook over Italiaanse wijnen. Wat ik leerde was dat Italiaanse wijnen zo lekker Italiaans zijn: vaak gemaakt van druivenrassen die alleen in Italië of zelfs alleen in die bepaalde streek voorkomen. De meest aangeplante druif in Italië in Sangiovese. Ook weten wat een lekkere Italiaanse wijn is om in het weekend open te trekken? Ik vertel je graag wat ik tot nu toe leerde!

Beroemde wijnen

Op SDEN-2 niveau worden lang niet alle wijnstreken van Italië besproken. Wel 3 hele bekende wijnstreken: Piëmonte, Toscane en Veneto. In al deze wijnstreken wordt wel een beroemde wijn gemaakt. In Piëmonte is dat Barolo, in Toscane Chianti en in Veneto Prosecco en Amarone della Valpolicella.

Barolo wordt gemaakt van nebbiolo druiven. Dit is een krachtige wijn waar veel geuren in te ontdekken zijn. Barolo is in de hele wereld beroemd en moet minimaal 2 jaar houtrijping hebben gehad, waardoor de wijn ook redelijk aan de prijs is. Voor de echte wijnliefhebber dus!

Chianti zal velen bekend in de oren klinken. Een wijn mag Chianti heten als hij is geproduceerd in het gebied dat tussen Pisa, Florence en Siena ligt. Deze wijn komt in vele vormen en maten; van een lichte rode wijn, tot een hele krachtige wijn. Chianti is vaak wat lichter dan Barolo en gaat goed bij veel gerechten door de frisse zuren. Lekker bij gerechten met veel tomaat, zoals pizza en pasta. Ook lekker bij een stukje biefstuk.

Prosecco wordt gemaakt van de witte glera druif, die in het wijngebied vlak boven Venetië groeit. Prosecco is vaak een wat goedkopere bubbel dan Champagne, doordat de 2e vergisting niet op fles plaatsvindt maar in een grote roestvrijstalen tank. Daarmee heeft Prosecco dan ook de wereld veroverd als betaalbare bubbel. Maar ook heel lekker! Met een glaasje prosecco wordt elk moment net wat feestelijker.

Amarone della Valpolicella wordt gemaakt bij het dorp Valpolicella aan de oostkant van het Gardameer. Over het algemeen worden hier lichte rode wijnen gemaakt. Maar Amarone is anders! Wie wel houdt van een zware rode wijn, moet deze eens proberen. Na het oogsten worden de druiven maandenlang te drogen gelegd, waardoor er veel vocht uittrekt en er dus vruchtvlees met een hoge suiker concentratie overblijft. Door al deze suikers krijgt de wijn ook een hoog alcoholgehalte. Een andere bekende en lichtere wijn uit de Veneto is Bardolino, ook geproduceerd aan de oostkant van het Gardameer.

italiaanse-wijn

What grows together, goes together

Een goede tip die ik tijdens de wijncursus kreeg om wijn-spijs combinaties te maken, is dat wijnen uit een bepaald gebied vaak goed samengaan met gerechten uit dat gebied. Bij het combineren van wijn en gerechten zijn vooral het smaakgehalte (lichte of zware wijn) en het mondgevoel (strakke, soepele of ‘vettige’ wijn) belangrijk. Als het smaakgehalte en het mondgevoel overeenkomen met dat van het gerecht, heb je vaak al een goede combinatie te pakken! Wat ook belangrijk is, is dat de smaak van de wijn de smaak van het gerecht niet overstemt.

Wat ik in het weekend graag drink? Dit keer een glaasje Barbera d’Asti uit Piëmonte en een stukje Grana Padano! Dit gaat goed samen omdat Barbera d’Asti een krachtige wijn van de barbera druif is, en Grana Padano ook een krachtige, pittige kaas.

wijn-spijs

P.S. Graag meer weten over Italiaanse gerechten of goede wijn-spijs combinaties? Geef het aan bij het aanvragen van een workshop, want er is veel mogelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s